Զատիկ - ոչ միայն կրոնական տոն է, դա իսկապես ազգային տոն Իսկ տոնական սեղանի լինելու ավանդական հայկական ճաշատեսակներ: Զատիկ Գատա ԽՄՈՐԵՂԵՆԻ տարբեր տեսակներ. միրգ չոր ծիրան, սալորաչիր, չամիչ, ձուկ խորհրդանշում Զատիկ թխում են խմոր կամ կանաչ լոբի տապակած սոխ շատ կանաչի. Զատիկ ձու գույնը պետք է լինի կարմիր, Զատիկի տոնակատարության Սուրբ Զատիկ, ամենակարեւոր իրադարձությունը տարվա համար: Այդ օրը հավատացյալները միմյանց ողջունում են բառերը Qristos i Haryav mereloc (Քրիստոս մեռելներէն յարութիւն առած է), պետք է պատասխանել : Orhnyale harutyuny Qristosi" (Օրհնյալ Քրիստոս յարութիւն).